Näin saat lukijat pysymään tekstisi äärellä

08.04.2021

Otsikoi oikein! Otsikkosi saa ihmisen klikkaamaan sivusi auki ja pysymään tekstisi äärellä. Toisaalta huono otsikko ohitetaan tylysti loputtomassa informaatiotulvassa. Verkkoon ladataan joka hetki lukematon määrä uutta materiaalia, joten sinun täytyy erottua joukosta eduksesi.

Kaiken A ja O on otsikoida tekstisi osuvasti, houkuttelevasti ja ennen kaikkea kuvaavasti. Jos otsikkosi ei vastaa tekstisi sisältöä, lukijan mielenkiinto lukemiseen lopahtaa välittömästi ja hän poistuu sivultasi.

Mitä tekee copywriter? Saat vastauksen lukemalla artikkelin mitä on copywriting?

Mene suoraan asiaan

Toinen erittäin tärkeä sääntö lukijan pidättelemiseksi sivullasi on mennä heti suoraan asiaan. Vaikka otsikkosi olisi puoleensavetävä ja se kuvaisi erinomaisesti tekstisi sisältöä, lukija ei välttämättä saa sitä koskaan tietää, jos se ei tule ilmi tekstisi alussa. 

Harva jaksaa nykypäivän hektisessä elämänmenossa lukea pitkiä johdantoja tai alustuksia – vastaukset halutaan nähtäville heti. Kovin moni ei myöskään jaksa harhailla leipätekstissä etsien otsikossa luvattua vinkkiä laihduttamiseen.

Kerro siis tekstissäsi tärkein asia ensin ja yksityiskohdat myöhemmin. Etene tärkeimmästä vähemmän tärkeään. Ikäänkuin rakentaisit taloosi ensin perustukset, sen jälkeen seinät ja vasta sitten alat miettiä sisustusta.

Muista luettavuus ja silmäiltävyys

Rakenna tekstisi eheäksi kokonaisuudeksi. Älä viljele vaikeita abstrakteja sanoja ja monimutkaisia lauserakenteita. Pitkät virkkeet monine pilkkuineen vaatii lukijalta aikaa ja energiaa – suosi yksinkertaisuutta.

Pidä kappaleet lyhyinä ja jätä kokonaisuus ilmavaksi niin, että sitä on lukijan helppo silmäillä. Kirjoita väliotsikoita ja tee luetteloita. Pelkkä pitkä puuromainen leipäteksti on raskasta luettavaa, eikä motivoi kovin pitkälle.

Tue tekstiä kuvilla ja nostoilla

Pieni pörröinen koira tuijottaa intensiivisesti tablettia silmälasit kuonollaan.

Aiheeseesi sopivat kuvat tukevat tekstisi sanomaa, joten käytä niitä. Ilmaisia kuvapankkeja on internet pullollaan, (löydät hyviä kuvia esimerkiksi Papunetin ja Unsplashin sivustoilta) joita on lupa vapaasti käyttää.

Kuvien ja väliotsikoiden lisäksi yksi hyvä tapa lisätä luettavuutta ovat nostot tekstistä. Voit poimia tekstistä tärkeitä ydinlauseita tai haastateltavien lainauksia.

Aiheeseesi sopivat kuvat tukevat tekstisi sanomaa, joten käytä niitä.

Näiden ohjeiden avulla lukijasi viihtyy tekstisi äärellä pidempään. Mitä pidempään lukijasi pysähtyy tekstiisi, sitä varmemmin saat asiasi perille, Googlen hakukoneet ovat tyytyväisiä ja lukijastasi tulee varmemmin asiakkaasi.

Jos tuntuu, etteivät sormet tottele ja tuota sivustollesi laadukasta sisältöä, voit antaa homman ammattilaisen hoidettavaksi. Älä enää emmi vaan lähetä sähköpostia Emmille osoitteeseen emmi@kaikukommunikaatio.fi tai soita Emmille numeroon 0401313800.

Arkisto