Mistä tietää, tuleeko videon ääniraidasta kaikki oleellinen tieto ilmi?

10.06.2021

Mistä tietää tuleeko videon ääniraidasta kaikki oleellinen tieto ilmi? | Vastauksen kysymykseen saat asettumalla näkövammaisen tohveleihin. Yritä nähdä eli kuulla maailma kuin sokea ihminen, vaihda näkökulmaa.

Miksi on edes tärkeää miettiä, tuleeko videon olennaiset tiedot esille pelkässä ääniraidassa? Siksi, että saavutettavuusdirektiivi ja digipalvelulaki velvoittavat saavutettavan kuvailutulkkauksen lisäämisen videoille. Artikkelissa Kuvailutulkkaus ja laki voit lukea aiheesta lisää.

Voit syventyä lakiin myös valtionvarainministeriön sivuilla.

Seuraavat kysymykset voivat auttaa sinua saamaan selville, tuleeko videon ääniraidasta kaikki oleellinen tieto ilmi ilman videon katselua, vain kuunnellen. Toki kysymyksiin ja vastauksiin vaikuttaa paljon myös videosi tyyppi, aihe, sisältö, tarkoitus ja juoni.

Katso ja kuuntele videosi, mieti samalla seuraavia oleellisia kysymyksiä:

  • Tapahtuuko repliikkien / puheenvuorojen / dialogien välillä jotakin, joka on osa tarinaa?
  • Tuleeko puhujien nimet joka kohdassa esille, pystyykö näkemättä tietämään kuka puhuu?
  • Onko kohtauspaikkojen nimet sanottu ääneen, pysyykö katsoja kärryillä missä tapahtuu?
  • Tulevatko keskustelijoiden / roolihahmojen ilmeet ja eleet ilmi ilman videon näkemistä?
  • Tekevätkö roolihahmot / henkilöt jotain samalla kun keskustelevat, mutta tekeminen ei repliikeistä käy ilmi?
  • Pysyykö kohtausten paikan vaihdoksissa mukana, jos ei näe videokuvaa?
  • Tulevatko hahmojen henkilösuhteet ilmi puheenvuoroissa?
  • Onko kunkin henkilön olennaiset erityispiirteet ymmärrettävissä pelkkien repliikkien avulla? 
  • Käykö videolta ilmi kaikki äänilähteet? Onko videolla outoja pamahduksia, kahinoita ja kolinoita, joiden alkuperää eli äänilähdettä ei ole kerrottu ääneen? (esim. auton oven pamahdus, automaattioven kahina, mikron kilkahdus, radion sammutus, hanan tai suihkun kohina, miekkailun kilke, aseen laukaisu jne.)

Nyt varmasti jo pystyt paremmin arvioimaan, tuleeko videon ääniraidasta kaikki oleellinen tieto ilmi ja jääkö näkövammainen ihminen jostain oleellisesta paitsi. Nyt sinulla on aavistus siitä, tarvitseeko videollesi teettää kuvailutulkkaus.

Ihmiset helposti ajattelevat, että tottakai kaikki oleellinen tieto käy ilmi videon ääniraidasta ja repliikeistä. Valitettavan harvoin asia kuitenkaan on niin, ja siksi videoon tarvitaan erillinen kuvailutulkkauksen ääniraita.

Miten kuvailutulkkaus sitten hoituu? Lue vastaus artikkelista: Miten tehdään kuvailutulkattu video.

Käytä aina ammattitulkkia

Teetä videoihisi saavutettava kuvailutulkkaus aina ammattitulkilla. Ammattitulkki on koulutettu kuvailutulkkaukseen, hän osaa nähdä maailman näkövammaisen silmin ja on tottunut kuvailemaan tiivistetysti mutta luovasti oleellisen.

Kouluttamaton kuvailutulkki tekee helposti virheitä, jotka pahimmillaan vain vaikeuttavat näkövammaisen ihmisen videon seuraamista. Huonolla tulkkeella videoon syntyy enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Videoiden kuvailutulkkaus on monivaiheinen, tarkka ja luova prosessi, jossa on paljon yksityiskohtia. Voit lukea tiivistetyn kokonaisuuden kuvauksen artikkelista: Videoiden kuvailutulkkauksen 10 askelta.

Lähteenä artikkelissa on käytetty tietoja ja oppeja, jotka on saatu käytännön tulkkaustyöstä, asiakaskommenteista, Näkövammaisten Kulttuuripalvelun, Keski-Suomen Näkövammaisten ja Näkövammaisten Liiton järjestämistä koulutuksista sekä webinaareista, kuvailutulkkauskouluttaja Riitta Lahtisen koulutuksista sekä Humanistisen Ammattikorkeakoulun nelivuotisesta tulkkikoulutuksesta.

Jos kaipaat ammattitulkkia videoidesi kuvailutulkkaukseen, ota yhteyttä Kaiku Kommunikaatioon: emmi@kaikukommunikaatio.fi tai 0401313800. Ääninäytteet löytyvät sivulta sivulta luentapalvelut.

Arkisto