Mitä on kuvailu?

04.03.2021

Kuvailu on tärkeä osa saavutettavuutta ja sitä tarvitaan esimerkiksi alt-teksteissä ja kuvailutulkkauksessa. Kuvailu on jonkun asian tai kohteen sanallistamista jollekin puhutulle, viitotulle tai kirjoitetulle kielelle ja/tai kommunikaatiotavalle. Kuvailussa jostakin asiasta piirretään kielen avulla kuva toisen ihmisen mieleen. Kuvailu on maailmojen maalaamista eri keinoin.

Jotkut asiat ovat helpompia kuvailla kuin toiset. Joskus ei osaa valita mitä sanaa käyttäisi, mutta joskus jollekin asialle ei löydy sanaa laisinkaan. Tehdään nyt muutamia harjoituksia, jotta saadaan tuntumaa kuvailun maailmaan.

Miten kuvailisit seuraavia asioita ääneen toiselle ihmiselle:

  • eilistä säätä?
  • millaiset vaatteet sinulla on ylläsi nyt?
  • miltä vaatteet tuntuvat päälläsi?
  • huonetta, jossa olet nyt?
  • lapsuuden kotiasi?
  • parasta kaveriasi?
  • turvapaikkaasi?
  • tunnettasi, kun luottamuksesi viimeksi petettiin?
  • sitä aamua, kun aloitit tai lapsesi aloitti ensimmäisen luokan?
  • hetkeä, kun aloitit loman?
  • elämäsi tärkeintä päivää?

Nyt varmaan jo huomaat, että toiset asiat ovat helpompia kuvailla kuin toiset. Joidenkin asioiden kuvailu vaatii enemmän pohdintaa kuin toisten. Kuvaillessaan ihminen lähtee helposti vertailemaan asioita, esimerkiksi kananmuna tai kahvipaketti ovat oivia objekteja kuvaamaan kokoa.

Kuvan kuvailu

Katso alla olevaa kuvaa ja mieti miten kuvailisit sitä puhelimitse kaverillesi.

Kuvailu -sivun kuva: Matalalla paistavan auringon säteet työntyvät puiden lomitse hiekkatietä pitkin.

Kuvailemisessa on tärkeää kertoa asiat totuudenmukaisesti. Esimerkiksi yllä olevaa kuvaa emme voi kuvailla kertoen auringonlaskusta tai auringonnoususta. Kuva ei kerro meille vuorokaudenaikaa eikä esimerkiksi sitä, onko kyseessä kesäyö. Kuvaillessamme emme voi tehdä oletuksia. Jos emme voi tarkastaa asiaa valokuvaajalta, emme kuvaile vuorokauden aikaa lainkaan.

Yksi vaihtoehto on kuvailla kuvaa näin:

Havumetsässä matalalla paistavan auringon lämpimän keltaiset säteet työntyvät puiden lomitse oikealle kaartuvaa hiekkatietä pitkin.

Suomessa ammattikuvailijoita eli kuvailutulkkeja ovat esimerkiksi viittomakielen tulkit, koulutetut kuvailutulkit ja kuurosokeiden tulkit. Kuvailutulkkaus kuuluu hyvään asiakaspalveluun. Voit tutustua aiheeseen lisää artikkelissa kuvailutulkkaus.

Kuvailussa on tärkeää muistaa kenelle ja miten

Kuvailussa on tärkeää miettiä sitä, kenelle kuvailee. Kuunteleeko kuvailuasi syntymästä saakka sokeana elänyt ihminen? Tietääkö hän, millainen on punainen tai miten sudenkorento lentää? Miten kuvailisit hänelle mitä tarkoittaa ulappa? entä horisontti? Miten kertoisit hänelle revontulista tai hiljaa leijailevista lumihiutaleista?

Kuvaillessa olisi hyvä muistaa prosessin alusta loppuun asti, kuka kuvailua vastaanottaa ja miten. Kuunnellaanko sitä tallenteelta vai tapahtuuko kuvailu kenties siinä hetkessä livenä puhuen tai viittoen. Luetaanko kuvailua tekstinä tai pistekirjoituksena. Vastaanotetaanko kuvailu esimerkiksi taktiilisti viittoen, selkään piirrettynä tai haptisilla kosketusviesteillä.

Kuvailu on taito, jossa kehittyy sitä harjoittamalla. Kävellessäsi seuraavan kerran kadulla, kuvittele vierellesi sokea ystävä, jolle kuvailet ympäristöä kävellessänne kohti yhteistä määränpäätä.

Lähteenä artikkelissa on käytetty tietoja ja oppeja, jotka on saatu käytännön tulkkaustyöstä, asiakaskommenteista, Näkövammaisten Kulttuuripalvelun, Keski-Suomen Näkövammaisten ja Näkövammaisten Liiton järjestämistä koulutuksista sekä webinaareista, kuvailutulkkauskouluttaja Riitta Lahtisen koulutuksista sekä Humanistisen Ammattikorkeakoulun nelivuotisesta tulkkikoulutuksesta.

Jos tarvitset elokuvaasi, videoihisi tai vaikka näyttelyysi saavutettavaa ja laadukasta kuvailutulkkausta, ota yhteyttä Kaiku Kommunikaation:

emmi@kaikukommunikaatio.fi
0401313800

Näkövammaisten liiton mukaan Suomessa on näkövammaisia ihmisiä n. 60 000. Lisätietoa näkövammaisuudesta löydät Näkövammaisten liiton verkkosivuilta.

Arkisto