Mitä on kuvailutulkkaus?

24.02.2021

Ennen kuin edes ajatellaan, mitä on kuvailutulkkaus, on syytä pohtia mitä tarkoittaa kuvailu.

Mitä on kuvailu?

Kuvailu antaa ihmiselle tietoa, kokemuksia ja elämyksiä. Voimme kuvailla näkemäämme maalausta, tapaamaamme ihmistä tai myymäämme autoa. Kuvailua on kaikkialla, hampurilaismainoksissa, shampoopurkin etiketeissä ja ilmalämpöpumpun käyttöohjeissa. Nähdyn lisäksi voimme kuvailla lauluesitystä, päiväkodin äänimaailmaa tai vauvan ensi-itkuja.

Kuvailla voi myös pintoja, säätä, tuoksua, makua, kipua ja tunteita. En keksi maailmasta mitään asiaa, mitä ei voisi jollain tavalla kuvailla. Jotkut asiat ovat helpompia kuvailla kuin toiset, ja jokainen meistä kuvailee joka päivä jotakin. Kuvailemme vanhemmillemme millainen uusi kotimme on, kerromme työkavereillemme millanen sää oli lomalla Lapissa ja selitämme lapsellemme miltä paha mieli tuntuu.

Voit tutustua kuvailuun syvemmin ja tehdä kuvailuharjoituksia artikkelissa Mitä on kuvailu?

Mitä on kuvailutulkkaus?

Kuvailutulkkaus on tärkeä osa saavutettavuutta ja osa hyvää asiakaspalvelua. Se luo mahdollisuuden jakaa tietoa ihmiselle, joka ei näe tai ei kuule. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuvailutulkkaus on informaation muuttamista toisen aistikanavan viestiksi.

Kuvailutulkkaus on toisen ihmisen huomioimista. Videoiden kuvailutulkkaus on myös saavutettavuusdirektiivin velvoittamaa, samalla tavalla kuin videoiden tekstitys.

Mitä voi kuvailutulkata?

Auditiiviset lähteet

Kuvailutulkkauksen lähteenä voi olla jokin kuultu asia, esimerkiksi sykähdyttävä kirkonkellojen kumahtelu, herätyskellon ärsyttävä pirinä tai mahtipontinen vappufanfaari. Usein ääneen perustuvia asioita kuvaillaan huonokuuloisille, kuuroille tai kuurosokeille.

Kuvailutulkkaus auditiivisesta lähteestä tapahtuu joko kirjoitetun tekstin avulla, viitotulla puheella tai viittomakielellä. Ääneen puhuttu kieli ja muu ympäristön äänimaailma voidaan muuttaa tekstiksi kirjoitustulkkauksen tai videon tekstityksen avulla. Voit tutustua tekstitysohjeisiin artikkelissa tekstitysohjeet.

Visuaaliset lähteet

Lähteenä kuvailutulkkaukselle voi olla jokin nähty asia, esimerkiksi vaikuttava tilataideteos, modernin arkkitehtuurin koulurakennus tai kunnan houkutteleva matkailuvideo. Myös arkisia asioita voi kuvailla, kuten liikennettä, postikorttia tai televisio-ohjelmaa. Visuaalisen maailman asioita kuvaillaan huononäköisille, sokeille tai kuurosokeille ihmisille.

Kuvailutulkkauksessa on otettava huomioon kenelle tulkataan, esimerkiksi onko henkilö ollut sokea syntymästään saakka vai sokeutunut myöhemmin. Kuinka esimerkiksi kuvailisit syntymästä saakka sokealle ihmisille miltä näyttää turkoosi, revontulet tai hohde?

Kuvailutulkkaus visuaalisesta lähteestä tapahtuu kirjoitetun tekstin kautta, ääneen puhuen tai kuurosokeiden henkilöiden kohdalla viittoen taktiilisti kädestä käteen tai esimerkiksi selkään piirtäen. Ääneenpuhuttu kuvailutulkkaus voi tapahtua siinä hetkessä, olla äänitallenne tai esimerkiksi ns. poltettu ääniraita videossa.

Saavutettavuusdirektiivi velvoittaa julkisia organisaatioita lisäämään videoihin kuvailutulkkauksen. Voit tutustua asiaan lisää WCAG:n eli saavutettavuusdirektiivin sivuilla.

Lähteenä artikkelissa on käytetty tietoja ja oppeja, jotka on saatu käytännön tulkkaustyöstä, asiakaskommenteista, Näkövammaisten Kulttuuripalvelun, Keski-Suomen Näkövammaisten ja Näkövammaisten Liiton järjestämistä koulutuksista sekä webinaareista, kuvailutulkkauskouluttaja Riitta Lahtisen koulutuksista sekä Humanistisen Ammattikorkeakoulun nelivuotisesta tulkkikoulutuksesta.

Jos sinulla on tarve laadukkaalle kuvailutulkkaukselle, ota yhteys Kaiku Kommunikaatioon: emmi@kaikukommunikaatio.fi tai 0401313800.

Arkisto